top of page

Voiko tunnetaitoja opetella?Voiko tunnetaitoja opetella?

Vastaus on kyllä – tunnetaitoja voi opetella. Itseasiassa, aina välillä niitä täytyykin opetella ja harjoitella. Ja kun oppii tunnistamaan ja hyväksymään itsessään tunteita niin monet elämää haittaavat ongelmat alkavat helpottaa.

Tunteet ovat lahja. Tunteet ovat toiminnan moottori – aikaansaava voima. Kielteisistäkin tunteista, kuten pelko tai viha, on meille hyötyä. Kielteisistä tunteista tulee ongelmallisia silloin kun koetamme työntää niitä pois tai reagoimme niihin liian voimakkaasti. Tällöin alamme kokea tunne-elämän häiriöitä.

Tunne-elämän häiriöille on yhteistä usein toistuvat voimakkaat tunteet, kielteinen suhtautuminen omiin tunteisiin sekä tunteiden välttäminen. Kun kamppailemme tunneongelmien kanssa ja intensiiviset tunteet ottavat liikaa valtaa, niin elämämme muuttuu kaoottiseksi. Tällöin tulkitsemme omat tunnereaktiomme kielteisellä tavalla ja osan koemme suorastaan sietämättöminä – jopa vaarallisina. Tulee ajatus, että en kestä tätä tunnetta. Ja koska tunnereaktiot näyttäytyvät kielteisinä niin alamme vältellä tunteiden kokemista tai näyttämistä.

Tunteet voi kuitenkin oppia vastaanottamaan ja kohtaamaan lempeällä ja hyväksyvällä tavalla. Eri terapiamuodot tarjoavat erilaisia tapoja oppia käsittelemään tunteita. Kaikki psykoterapeuttiset hoitomuodot eivät kuitenkaan ole tuloksekkaita tunne-elämän häiriöiden hoidossa, ja osa saattaa jopa johtaa huonompaan tilaan.

Yksi maailman tunnetuimmista ahdistuneisuushäiriöiden asiantuntijoista, Professori David H. Barlow, on käyttänyt vuosikymmeniä tutkiakseen miten tunne-elämän häiriöt syntyvät ja miten niitä parhaiten hoitaa. Tähän laajaan tutkimusnäyttöön ja aivotutkimukseen perustuu "Taitava tunnemieli" -lyhytterapia, joka auttaa vapautumaan kielteisten tunteiden aiheuttamasta kaaoksesta. Hoito-ohjelmaa on menestyksekkäästi käytetty satojen asiakkaiden ja potilaiden terapian pohjana hyvin tuloksin.

Viitteet: Taitava tunnemieli -työkirja (2020). David Barlow, Annaliisa Vesterinen & Juhani Laakso. Julkaisija: VKT-säätiö.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page